Στρατηγική φθινοπωρινής κάλπης από ΣΥΡΙΖΑ

Όλα δείχνουν εκλογές, και μάλιστα νωρίς το φθινόπωρο, λέει η Κουμουνδούρου και ρίχνεται σε φουλ αντιπολιτευτική μάχη. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει περιοδείες σε πόλεις- “κλειδιά” για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, με υψηλή παράλληλα σημειολογική αξία. Τις προάλλες περιόδευσε σε Σύμη και Ρόδο, μεσούσης της εξωφρενικής τουρκικής προκλητικότητας.
Εκλογές

Η εκτίμηση που επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας με βεβαιότητα σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του πλέον είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει σε κάλπες πρόωρες, παρότι διατρανώνει το αντίθετο, πολύ νωρίς το φθινόπωρο, υπό το βάρος της ακρίβειας και των επερχόμενων οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

Όπερ σημαίνει ότι, εάν ευοδωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η Κουμουνδούρου έχει στη διάθεσή της μόλις περί τους τρεις μήνες για να αξιοποιήσει τη φόρα “γενικής αντεπίθεσης” που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση των συνεδριακών και εσωκομματικών του διαδικασιών. Ειδικά μετά τις διευθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς το εσωτερικό του: Τέλος οι φατρίες, οι τάσεις, τα μπαϊράκια κάθε κομματικής “πριμαντόνας” στον ΣΥΡΙΖΑ, τέλος οι μοιρασιές και οι ισορροπίες μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, μεταξύ τάχα “προεδρικών” και “Ομπρέλας”.

Το βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα άργησε μεν, έγινε δε, και ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τον “άλλο, νέο ΣΥΡΙΖΑ” σε πρακτικές και εσωκομματική απεύθυνση, είναι και σε κατεύθυνση “μαζεμένων” υποσχέσεων προς τους πολίτες στον (σύντομο κατά πώς το βλέπει) δρόμο για τις κάλπες.

Κοντολογίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παιανίζει διαρκώς τις οικονομικές δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά, αποφεύγει να σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, προειδοποιεί παγίως για τις περιορισμένες δυνατότητες που θα έχει ο ίδιος σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει, αποδίδοντας το “ροκάνισμά” τους στην πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση μεν, αλλά με την ουσία να παραμένει ίδια: Μην περιμένετε θαύματα, θα παραλάβουμε καμένη γη.

Οικονομία

Οι δημοσκοπήσεις έχουν σταματήσει να σπουδαιολογούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ − έχει παύσει, πάντως, η πολεμική ρητορική του κόμματος εναντίον τους. Αντιθέτως, το στοίχημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει ανοιχτό – και δεν το έχει κερδίσει έως τώρα:

Η ταύτιση της ακρίβειας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω επιλογών της παράλληλα με την εξουδετέρωση του επιχειρήματος “μην ξαναέρθουν αυτοί στην εξουσία και μας τσακίσουν πάλι στους φόρους”. Η αποδραματοποίηση, δηλαδή, στα μάτια της μεσαίας τάξης τυχόν επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση του τόπου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του στοιχήματος, την ταύτιση στη συνείδηση των πολιτών των “δεινών” της κοινωνίας (πανδημία, ακρίβεια) με την κυβέρνηση, στην Κουμουνδούρου υπάρχει εδραία η πεποίθηση ότι αφενός οφείλεται στο “επικοινωνιακό imperium” της κυβέρνησης και αφετέρου στη συστηματική της επιχειρηματολογία πως όλες οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε είναι “εισαγόμενες”.

Εκτιμούν, πάντως, ότι και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση θα αρχίσει να επιταχύνει τη φθορά της. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η καθημερινότητα με την ακρίβεια γίνεται ολοένα και πιο πιεστική για τους πολίτες.

Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είναι, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, να καταφέρει να πείσει ότι “έμαθε από τα λάθη” του ιδιαίτερα στο κομμάτι “επιβάρυνση της μεσαίας τάξης”. Από τον βαθμό που θα καταφέρει ή όχι να επιτύχει αυτόν τον στόχο, να εμφανιστεί δηλαδή ως “πειστική κυβερνητική λύση” απέναντι στην κυβερνητική παράταξη, θα κριθεί εν πολλοίς η εκλογική του επίδοση και η διαφορά από τη Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, κάνει ανοίγματα στη μεσαία τάξη, με ομολογίες για το πόσο την επιβάρυνε η κυβέρνησή του λόγω μνημονιακής μέγκενης, αλλά −δημοσκοπικά τουλάχιστον− η χειραψία με το μεγάλο αυτό κομμάτι της κοινωνίας δεν είναι αρκετά θερμή.
Συμμαχίες

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των συμμαχιών του για τη συγκρότηση “προοδευτικής κυβέρνησης”, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει το πρέσινγκ προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για “να ανοίξει τα χαρτιά του”. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται με τακτική “μαστίγιο-καρότο”, που ακολουθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα, με το τελευταίο διάστημα να υπερτερεί το… μαστίγιο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και δύο μήνες, παρότι δηλώνει πως “αντίπαλός του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Δεξιά”, σφυροκοπά σε τακτική βάση τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κόμμα του.

Υπάρχει άλλωστε η γενική εκτίμηση στην Κουμουνδούρου πως, όσο θα πλησιάζει ο χρόνος της προκήρυξης των εκλογών και θα μεγαλώνει η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα συμπιέζονται και τα ποσοστά του τρίτου κόμματος.

Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

Σχετικά